Иван Гешев не крие амбиции движението Справедливост за България да прерасне

...
Иван Гешев не крие амбиции движението Справедливост за България да прерасне
Коментари Харесай

Иван Гешев пред Dir.bg: Извън димките ПП-ДБ предлагат политическо овладяване на прокуратурата

Иван Гешев не крие упоритости придвижването " Справедливост за България " да прерасне в огромен закостенял, родолюбив и в това време проевропейски политически план, а дружно с това да взе участие вероятно още в локалните избори. Като близка по възгледи политическа мощ и водач в Европа той показва унгарската Фидес на Виктор Орбан.

Бившият основен прокурор счита още, че сегашното държавно управление се държи несъответстващо по повод и на външната политика на България. " Аз съм на мнение, че България не може и не би трябвало да се държи като ястреб. Ние би трябвало да се придържаме към общата европейска позиция и да не отиваме оттатък нея ", декларира Гешев.  

- Г-н Гешев, по какъв начин ще коментирате предложенията за смяна на Конституцията от ПП-ДБ, направени в неделя?

- За страдание предстоящото се случи - показан бе един недомислен план за смяна на Конституцията. Основният акцент при този план, в случай че се абстрахираме от патриотичните димки - споменаването на Васил Левски и светите братя Кирил и Методий, е преодоляването на прокуратурата от политиците. Засилване на политическото въздействие в новия Прокурорски съвет при избора на нов основен прокурор, орязване на правата на основния прокурор. Резултатът може да бъде нежелателен - пораждане на хипотезата окръжните прокурори да се трансфорат в локални феодали. Или " локални " основни прокурори. Тогава какво би последвало? Нов механизъм за надзор на окръжните прокурори? Или ще чакаме следения от политиците Прокурорски съвет да ги намалява и да им постанова дисциплинарни санкции в сходство със закона? Отново ще посоча, че сходни промени са от компетенциите само на Велико национално заседание.

- Конституционният съд отхвърли да пояснява Конституцията особено за изтеклия мандат на Висш съдебен съвет, чието искане беше Ваше?

- Правният режим на мандата на обособените държавни органи е друг. Решението на Конституционния съд от предходната година, обаче, по проблема с Инспектората на Висш съдебен съвет, даде легитимност на всеки един орган с изминал мандат. Независимо от обстоятелството, че съставът на ИВСС се избира само от Народно събрание, а този на Висш съдебен съвет от събранията на съдии, прокурори и следователи и от Народно събрание. Аргументи срещу това решение може да откриете в особените отзиви на тримата конституционни съдии - Янаки Стоилов, Атанас Семов и Красимир Влахов. Въпреки че намирам отхвърли да бъде тълкувано моето искане за погрешен, логиката зад това решение на Конституционен съд е основаването на непрекъсната тълкувателна процедура. Нямаше да се стигне дотук, в случай че депутатите не бяха бездействали, обслужвайки всеки различен, само че не и народа. Попаднахме в конституционна рецесия, когато поредни Народни събрания не попълняха състава на държавните органи.

- Г-н Гешев, направихте гражданско придвижване " Справедливост за България " възнамерявате ли да участвате в локалните избори?

- Имаме такова желание, само че към момента обсъждаме с екипа опциите за присъединяване. Вариантите са доста, само че е въпрос на вътрешен спор какво е потребно за нас. Когато имаме решение, ще ви уведомя.

- Ще превърнете ли придвижването в партия?

- Категорично. Ние сме нова неправителствена организация, която има упоритостта да прерасне в огромен закостенял, родолюбив и в това време проевропейски политически план, какъвто понастоящем не съществува в България.

- Какво желаете да измененията в политическата ни действителност?

- Бих трансформирал преди всичко метода, по който се прави политиката в България. Днешните партии водят политика на срама. Едните водачи се кланят на изток, а другите - на запад, до момента в който никой не пази ползите на България. Нашата организация ще бъде друга - пробългарска и родолюбива. Девизът ни в политиката е Бог, Отечество, семейство, а главният ни принцип е " Първо България ".

- Има ли политическа групировка, която да е близка до вашите възгледи?

- В България - към този момент не. Но в Европа има - да вземем за пример, Фидес на Орбан, Право и правдивост на Качински и други. Разбира се, те имат своята национална специфичност. Историята на двете страни, католицизмът, някогашните съюзи, на които са принадлежали, въздействат върху политиките на двете партии. Ние ще бъдем българската патриотична консервативна групировка, чиято съществена цел е да върне достолепието на българина в народен и интернационален аспект. Ще разчитаме на своята балканска, консервативна, патриотична и християнска мощ - всичко това ни прави мощни и единни като нация и суверенна страна.

- Многократно твърдите, че " Барселонагейт " е повода за отстраняването ви като основен прокурор, за какво делото бе оставено на трупчета, в този момент има и осъден прокурор по него?

- Защото в делото има задоволително учредения за покачване на обвинявания и заблуждение под наказателна отговорност на Бойко Борисов. Основна причина за махането ми като основен прокурор е точно опасността от събраните доказателства и невъзможността да ме управляват. Ето по тази причина, с доста измами най-после, делото беше оставено на трупчета. Предвид кой е основен прокурор сега - не чакам нещата да бъдат раздвижени. От медиите разбрах, че против наблюдаващия прокурор по делото има формирано досъдебно произвеждане по отношение на неговата работа по " Барселонагейт ". Очевидно, това е опит на новото управление за влияние върху вътрешното разбиране и използването на закона върху магистрати, които съзнателно са си изпълнявали професионалните отговорности. И тук е мястото да прибавя, сега стават немислими неща с хората, които бяха от моя екип, до момента в който бях основен прокурор - гонене, уволнения, липса на каквото и да е съблюдаване на процедури. Всичко това още един път демонстрира, че през днешния ден корупцията е държавна политика. Съвсем скоро ние ще стартираме да водим тази борба с политически средства.

- Остава се с усещане, че и отчетът по Осемте джуджета е бил крит...

- Ще бъда къс и явен - това е неистина. Докладът от инспекцията нито е крит, нито е слаган на " трупчета ", каквито са внушенията. Не аз съм създателят на този отчет, по този начин, че отговорът на този въпрос би трябвало да бъде издирван другаде.

- Какво ще извършите в политиката, с цел да може наследниците Ви като основен прокурор да не се срещат с проблемите, които Ви попречиха да успехите мафията?

- Ще направя всичко допустимо въздействието на политическата власт в правосъдната система да изчезне. На първо място ще предложа цялостно унищожаване на квотата на Народното събрание във Висш съдебен съвет, което ще направи невъзможна намесата на политическите партии в работата на правосъдната власт. Също по този начин, магистратите би трябвало да бъдат предпазени от безпринципните и уронващи престижа им нападки от страна на политиците, тъй като това е друга форма на напън върху работата на самостоятелната правосъдна власт.

Като основен прокурор защитавах и тезата за въвеждане на правосъден надзор върху част от актовете на прокурорите, с цел да може да се увеличи доверието на жителите в работата на държавното обвиняване.

- Ще работите ли за връщане на спецправосъдието?

- Да. Винаги съм считал, че структурите на спецправосъдието бяха едни от най-ефективните звена в правосъдната власт в битката с проведената престъпност. Политиците ги закриха, тъй като с помощта на тях бяха разкрити голям брой ужасяващи корупционни практики измежду властимащите - обири, рекет, изнудване, източване на бюджетни средства. Сега всичко това се замита.

- Каква би била Вашата промяна в правораздаването?

- Точно противоположната на това, което се случва сега. Промените в Конституцията, които ни се оферират през днешния ден, слагат българската прокуратура в директно послушание на политиците. И неприятното е, че това се случва посредством потъпкване на настоящите конституционни разпореждания, тъй като промени от такова естество изискват свикването на Велико национално заседание.

Аз съм на мнение, че би трябвало да вървим в противоположната посока. Да премахнем политическите квоти от правосъдната система и да стартираме главен ремонт на законодателната власт. Да създадем по този начин, че отсега нататък в българското Народно заседание да попадат единствено грамотни и добре готови хора, които могат да създават качествени закони. В сегашния си тип Народното събрание няма нито потенциал, нито легитимност да трансформира Конституцията.

- Защо имаше разминаване при информацията по атентата против Вас? Това не способства ли за утежняването на връзките ви с Борислав Сарафов или аргументите са други?

- Информацията се размина, тъй като в първите дни след атентата не споделих своята версия за случилото се с медиите. Тогава реших, че е по-добре да запазя безмълвие, с цел да не попреча на следствието и с цел да предпазя фамилията си. От дистанцията на времето мога да кажа, че това беше неточност, тъй като по този начин дадох опция на замислената скица за прелом против управлението на прокуратурата да се задейства. Но не съм сигурен дали бих могъл да избегна толкоз добре проведен терористичен акт против настоящ основен прокурор. За мен това беше прелом против държавността.

- Критикувате ръководещата " сглобка " по вътрешнополитическите въпроси, само че с какво се разграничава визията Ви по най-важния интернационален - геополитическата борба сред международните сили и войната в Украйна?

- Нека да кажем нещата такива, каквито са - не България стартира тази война и не е по нашите сили да я приключим. Ние обаче сме част от НАТО и Европейски Съюз. Тези съюзи имат ясна политика, с която сме длъжни да се съобразяваме. За страдание актуалното държавно управление се държи несъответстващо. В усърдието си да се подмаже на западните водачи то дава обещание всичко и заема крайни позиции, които могат да ни навредят. Благодарение на политиците си сега изглеждаме като жалки лакеи.

Аз съм на мнение, че България не може и не би трябвало да се държи като ястреб. Ние би трябвало да се придържаме към общата европейска позиция и да не отиваме оттатък нея. Подкрепям битката за независимост и самостоятелност на украинския народ, само че постоянно мисля първо за България. Давам си сметка, че един ден войната ще свърши и ние ще би трябвало да се подготвим за този миг по най-хубавия метод. Трябва да се замислим какво ще бъде разположението на силите и ресурсите след войната. В противоположен случай още веднъж ще изпием следващата чаша със студена вода.

- Посочете един международен водач за образец. Виждате ли сходна с Вашата политическа визия на интернационално равнище?

- За мен това е Виктор Орбан. Хареса ми с посланието си от 2015 година Унгария на унгарците. Привлече големи външни вложения, поддържа фамилиите, разкри стотици хиляди работни места. Под негово управление Унгария стана политически фактор в Европа. Мисля, че Орбан и водената от него политика са добър образец за заимстване на хрумвания, изключително в областта на демографската политика и отстояването на националния суверенитет.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР